Hvad er Dash?

- March 28, 2019

Dash er en kryptovaluta, som blev lanceret af Evan Duffield i januar 2014 med navnet “Xcoin”. Det blev senere omdøbt til “Darkcoin”, men som følge af kritik fra medierne om at kryptovalutaen blev brugt til transaktioner på The Dark Web, blev valutaen igen i marts 2015 omdøbt til “Dash”, for at fjerne enhver association til The Dark Web.

Pr. 28 marts 2019 havde Dash en markedsværdi på $828 millioner, hvilket rangerer Dash som den 15. mest værdifulde kryptovaluta i verden. I sammenligning har den mest værdifulde kryptovaluta i verden, Bitcoin, en værdi på hele $72 milliarder.

Dash blev skabt igennem såkaldt “forking” fra Bitcoin’s software protokol, og bygger således på samme blockchain-teknologi som Bitcoin, om end den har andre unikke egenskaber.

Det primære formål med Dash var at designe en kryptovaluta som i højere grad tillod hurtigere transaktioner såvel som hurtigere og mere flexibel regelstruktur, end tilfældet er med Bitcoin.

Mining & Masternodes

Som mange andre kryptovalutaer, er Dash baseret på et decentraliseret softwaresystem i form af en ‘tavle’ (“ledger”) der viser optegnelser over alle transaktioner gennemført i systemet. Dette kaldes også for en blockchain, der uformelt sagt består af en kæde af blokke, og hvor hver blok repræsenterer en transaktion. I relation til Dash – og i modsætning til f. eks Bitcoin – er denne blockchain dog delt op i et two-tier system og forskellen imellem niveauerne er vigtig.

Niveau 1: Miners
På det første niveau er der tale om de “normale” basis funktioner, hvor afsendelse og modtagelse af Dash er mulig. Det er de såkaldte miners der sikrer at dette første niveau kan fungere. Dette gør de via en konsensusmekanisme der kaldes for “Proof-of-Work”, hvorved de pågældende miners har til opgave at løse matematisk svære opgaver ved hjælp af specialiserede computere.

Hvis en pågældende miner løser opgaven korrekt og de andre miners, der kører softwaren, er enige i at problemet er løst korrekt, så får den pågældende miner en ret til at tilføje en ny blok til blockchainen, dvs. at den pågældende miner har verificeret en bestemt transaktion og dermed tilføjet den til blockchainen. Herudover får den pågældende miner en belønning for arbejdet i form af Dashvaluta.

Niveau 2: Masternodes
På det andet niveau er der tale om særlige funktioner, såsom “PrivateSend” og “InstantSend”, der hhv. tillader en person at sende Dash anonymt eller uden forsinkelse. Dette niveau sikres igennem det der hedder Masternodes, der dog ikke har nogen mining-funktion. Masternodes er alene en server, der indeholder en fuld kopi af Dash blockchainen, som tillader Masternodes at verificere de transkationer der foretages via “PrivateSend” og “InstantSend”.

Masternode systemet sikres igennem den konsensusmekanisme der kaldes for “Proof-of-Service”, fordi Masternodes leverer services til netværket såsom de føromtalte “PrivateSend” og “InstantSend”. Herudover overvåger Masternodes hele blockchainen og kan således afvise dannelsen af uægte blokke, der er fundet af miners på første niveau. Yderligere sørger Masternodes også for at stemme på nye forslag og beslutninger i relation til Dash blockchainen. Det kræver 1000 Dash at operere en Masternode.

Fordi det andet niveau og dets funktioner er så vigtige for Dash, så bliver Masternodes ejere også belønnet, når miners på første niveau finder nye blokke og belønning opdeles som følger: 45% af blokbelønningen går til den pågældende miner, 45% går til Masternodes og 10% er reserveret til et budgetsystem, altså organisations treasury, der bl.a. skal finansiere nye tiltag og funktioner med Dash.

Governance

Dash opererer via en decentraliseret autonom organisation (decentralized autonomous organization (DAO)). Der knytter sig to formål til denne organisation. Dels faciliterer organisationen beslutningstagningen i forhold til accept eller afvisning af de nye projekter og andre ændringer, som Dash-udviklerne vil implementere på Dash-netværket. Dels sikrer organisationen at disse projekter og ændringer fra Dash-udviklerne får den finansiering de kræver.

Beslutningstagningen træffes udelukkende af de personer, der opererer en masternode og hvor hver masternode giver retten til at afgive 1 stemme på hvert forslag til blockchainen.

Hvor kan jeg købe Dash?

Er du blevet interesseret i Dash som kryptovaluta og kunne du tænke dig at videre mere om hvor og hvordan man køber Dash, så læs med her, hvor vi oplister de mest populære platforme at købe Dash på.


Nedenfor kan du også se en 6-dels videoserie på Youtube, kaldet Dash School, hvor de mest basale elementer af Dash som kryptovaluta, såvel som de lidt mere avancerede funktioner, bliver fortalt på en ganske pædagogisk måde.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>