Hvad er en cryptowallet?

- March 28, 2019

Inden du begynder at handle med Dash eller andre forskellige kryptovalutaer, er det nødvendigt, at du har oprettet en såkaldt cryptowallet.

Der findes – ligesom ved Bitcoin wallets – flere forskellige typer af cryptowallets til hver type kryptovaluta. Der findes også flere forskellige Dash wallets og det er derfor afgørende at finde den rigtige, der passer til dine investeringsbehov.

Denne guide vil give dig den grundlæggende indføring til hvad cryptowallets generelt er og hvilke typer der generelt findes.

Du kan også se denne video fra Blockgeeks, der giver dig et rundown på de fundamentale aspekter af hvad en cryptowallet er.

Hvad er en cryptowallet?

En cryptowallet (”kryptopung”) er en digital wallet i form af en software eller fysisk enhed, som opbevarer dine private og public keys (”private og offentlige nøgler”). Det er disse keys du skal bruge når du skal sende eller modtage kryptovaluta, idet nøglerne kommunikere med de forskellige blockchains, der knytter sig til forskellige kryptovalutaer. Cryptowallets, via nøglerne, tillader herved brugere at sende og modtage kryptovaluta, samtidig med at den overvåger din balance, dvs. beholdning af kryptovaluta.

Det er dog vigtigt at bide fast i, at disse cryptowallets altså ikke fungerer som en direkte opbevaringsenhed for din kryptobeholdning, dvs. som en normal, fysisk pengepung gør. Dette skyldtes at dine kryptovalutaer ikke opbevares ét bestemt sted, men derimod eksisterer i form af beviser eller optegnelser over gennemførte transaktioner og som opbevares decentraliseret på den pågældende blockchain, der knytter sig til den kryptovaluta, du nu engang har valgt at investere i. Din(e) wallets er dog afgørende for at kunne kommunikere med blockchainen og således få adgang til din pågældende kryptobeholdning.

Hvis en person sender kryptovaluta til dig, svarer det til at de underskriver på at de overgiver ejerskab af X antal kryptovalutaer og som herefter sendes til din cryptowallet adresse, hvorfor der ikke opstår nogen reel fysisk form for byttehandel af valuta. Transaktionen verificeres alene ved, at den godkendes og opbevares på den pågældende blockchain og beviset herfor findes alene på den pågældende blockchain. Det vil med andre ord fremgå af den pågældende blockchain, at du nu har modtaget X antal kryptovaluta fra person Y og at din kryptobalance dermed er ændret.

Hvilke typer af cryptowallets findes?

Generelt kan cryptowallets inddeles i tre kategorier:
1) Software Wallets
2) Hardware Wallets
3) Paper Wallets

Software Wallets (“hot wallets”)
Software cryptowallets kan enten eksistere i online-form eller i form af et software program der downloades til din desktop/computer eller til din mobile enhed i form af en app. Ved software, der downloades til en elektronisk enhed (mobil eller computer) er det selvsagt at din wallet kun kan tilgås fra disse enheder. Der er således høj sikkerhed på software wallets, om end elektroniske enheder, der er tilknyttet internettet, altid vil være sårbare over for hacking, virusser mm., hvorved der er en risiko for at din cryptowallet kan blive eksponeret over for internettet og i værste fald blive stjålet eller på anden måde gået tabt.

Du bør alene opbevare mindre mængder af kryptovaluta i dine software wallets for at reducere risikoen for at store dele af din kryptobeholdning kompromitteres. Større mængder af din kryptobeholdning bør således opbevares på enten hardware wallets eller paper wallets, der med sikkerhed er uden for internettets rækkevidde.

Hardware wallets (”cold wallets”)
Hardware wallets adskiller sig fra software wallets ved at de opbevarer en brugers private nøgler på en hardware-enhed såsom en USB der ikke er tilknyttet internettet, dvs. offline opbevaring. Hardware wallets skal stadig knyttes til internettet for at gennemføre transaktioner – hvilket helt lav praktisk kan gøres ved at indsætte USB-nøglen i computeren, der har online adgang. Der vil dog altid være tale om offline godkendelse af transaktioner ved hardware wallets, idet du f. eks, for at sende eller modtage kryptovaluta via din Ledger Nano S, aktivt skal trykke på enhedens knapper for at godkende.

Din hardware wallet og dine private nøgler, når du ikke aktivt handler, vil dog stadig opbevares offline så snart du lægger USB-sticket i skuffen og dermed uden for internettets rækkevidde og dermed også hacking, virusser mv.

Paper wallets (”cold wallets”)
Paper wallets er ganske nemme at bruge og giver en endnu højere grad af sikkerhed. Dette gøres ved helt lav praktisk at printe dine private nøgler ud på et stykke papir i form af en kode, der på lige fod med hardware wallets opbevares offline. Her kan du bruge software wallet i kombination med en paper wallet, for at sende kryptovaluta frem og tilbage mellem.

 

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>