Hvad er Masternodes?

- April 25, 2019

Dash opererer, som mange andre kryptovalutaer, på et decentraliceret softwaresystem i form af en ‘tavle’ (“ledger”), der viser optegnelser over alle transkationer gennemført i systemet, også kaldet en blockchain.

Mens kryptovalutaer såsom Bitcoin opereres via miners på ét enkelt niveau, så er Dash unik ved at denne opdeles i et two-tier system, hvor miners opererer på første niveau og de såkaldte Masternodes på andet niveau.

Hvad er Masternodes?

Masternodes er en server, der indeholder en fuld kopi af Dash blockchainen, der tillader Masternodes at verificere de særlige transkationer der foretages via “PrivateSend” og “InstantSend” funktioner, som Dash-netværket giver mulighed for.

Masternode systemet sikres igennem den konsensusmekanisme, der kaldes for “Proof-of-Service”, fordi Masternodes leverer services til netværket såsom de føromtalte “PrivateSend” og “InstantSend” og som følgelig bliver belønnet for at verificere de særlige transaktioner.

På første niveau ligger miners, som igennem “Proof-of-Work” sikrer selve blockchainen ved verificeringen af ‘normale’ transaktioner og derigennem dannelsen af nye blokke. Masternodes overvåger også selve blockchainen og kan således afvise dannelsen af uægte blokke, der er fundet af miners på første niveau. Yderligere sørger Masternodes også for at stemme på nye forslag og beslutninger i relation til Dash blockchainen, hvor hver Masternode har én stemme.

Fordi det andet niveau og dets funktioner er så vigtige for Dash, så bliver Masternodes ejere også belønnet, når miners på første niveau finder nye blokke og belønning opdeles som følger: 45% af blokbelønningen går til den pågældende miner, 45% går til Masternodes og 10% er reserveret til et budgetsystem, altså organisations treasury, der bl.a. skal finansiere nye tiltag og funktioner med Dash.

Hosting af en Masternode

Enhver kan hoste en Masternode og formålet er, at der skal være nok decentralisering for at sikre, at der ikke er én person der kontrollere en væsentlig del af alle Masternodes. For dog også at undgå overophedning ved for mange Masternodes, så er det besluttet, at det kræver 1000 Dash i beholdning for at kunne operere en Masternode. De 1000 Dash behøver ikke ligge i selve Masternode-serveren, men skal opbevares på en måde der er transparent for netværket. Såfremt de 1000 Dash flyttes eller spenderes, stopper Masterode-serveren med at virker.

Pr. november 2018 havde Dash-netværket over 5000 Masternodes lokaliseret i over 45 forskellige lande og hostet på over 140 ISPs.

Der er to forskellige måder at være tilknyttet en Masternode.

  1. Hosted Masternode
  2. Self-operated Masternode

Hosted Masternode 

Eftersom det kræver en vis teknisk ekspertise at operere en Masternode, herunder viden om Linux server hosting og blockchains generelt, så er der mange community members, der tilbyder dedikerede hosting løsninger for et gebyr, som andre kan tilslutte sig.

Herved behøver en bruger kun at betale gebyret og sørge for Masternode sikkerhedsstillelse i form af de 1000 Dash for at kunne få en del af block-belønningen på 45%, når en ny blok dannes.

Self-operated Masternode

Har man den krævede tekniske ekspertise af hvordan Dash netværket er bygget op, kan man operere sin egen Masternode og sin egen host server. Der er adskillige skridt forbundet hermed i forbindelse med opstart, sikring og vedligeholdelse af både serveren såvel som sikkerhedsstillelsen.

Du kan nedenfor se en video, der beskriver Masternode Setup detaljeret.

Comments are closed here.